YAPAY ÇİM HALI SUNİ ÇİM HALI SENTETİK ÇİM HALI


Suni çimyapay çim adıyla da bilinir ve doğal çimin görünümünü aratmaz. Doğal görünümü yanı sıra oldukça uzun ömürlüdür ve bakımı çok kolaydır. Standart halı temizliği yapılarak uzun yıllar sorunsuz kullanım imkanı sağlar. Suni çim, insan sağlığına zarar vermeyen materyallerden üretilmiştir ve dayanıklıdır.

Suni çimsentetik çim, yapay çim, sahte çim ya da çim halı isimleri ile bilinen, özellikle spor saha zeminleri için doğal çime alternatif olarak kullanılan, çevreye zarar vermeyen maddelerden üretilen natürel görünümü ile uzun ömürlü bir çim çeşididir.

suni cim nedir

 

Suni Çim Nedir?

Suni Çim Nedir?

Suni çim; sentetik çim, yapay çim, sahte çim ya da çim halı isimleri ile bilinen, özellikle spor saha zeminleri için doğal çime alternatif olarak kullanılan, çevreye zarar vermeyen maddelerden üretilen natürel görünümü ile uzun ömürlü bir çim çeşididir.

Dışarıdan bakıldığı zaman doğal çim ile arasında bir fark göremeyeceğiniz hatta doğal çimden daha canlı ve daha güçlü bir çim görünümüne sahip bir üründür. Yapısındaki polimer ve iplikler sayesinde üstün teknoloji ile üretilen suni zemin günümüzde spor sahalarının özellikle halı saha yapımı için vazgeçilmez bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır.

Suni çim yani sentetik çim 1960’lı yıllarda öncelikle çocuk parklarında çocukların sakatlanmasını engellemek için yumuşak bir zemin oluşturmak adına üretilmekteydi. Daha sonra gelişen teknoloji ve insan gereksinimlerinin sonucunda suni çim kullanım alanı genişledi ve günümüzde aklınıza gelebilecek her alanda farklı formlarda ve yapılarda kullanılmaktadır. Profesyonel olarak suni çim zemin kullanımı 1966 yılı Texas Astrodome Stadyumu ile başlamıştır. 2004 -2005 sezonu ile beraber FIFA onayı ile profesyonel stadyumlarda da kullanılmaya başlanmıştır.

Peki suni çim kullanım alanları nelerdir inceleyelim.

Suni Çim Kullanım Alanları

suni cim nedir (3)suni cim nedir (1)

Suni çim kullanım alanları 2’ye ayrılmaktadır.

  1. Dekoratif Amaçlı Suni Çim Kullanımı
  • Bahçe Peyzajı Zemin ve Duvar Kaplama
  • Çatı Kaplama
  • İç Mekan Duvar Kaplama (Ev Dekorasyonu)
  • Çim Çit Yapımı
  • Otel, Restaurant, Cafe Dekorasyonu

Genellikle bahçesi olan evlerde bahçe peyzajı için doğal çimin bakım zorluğundan dolayı suni çim tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra iç mekan dekorasyonunda da duvar kaplama ve çatı kaplama işlemleri için dekoratif suni çim tercih edilmektedir. Ek olarak suni çim son yıllarda bahçe çiti yapımında da sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Bunun sebebi suni çim çitlerin çok daha estetik bir görünüme sahip olması ve dışarıdan bakıldığı zaman içeriyi göstermemesidir.

Dekoratif amaçlı suni çim hav boyları 5mm ile 20mm arasında değişkenlik göstermektedir. Sportif amaçlı kullanılan suni çimlerde ise hav boyu daha yüksektir.

  1. Sportif Amaçlı Suni Çim Kullanımı
  • Açık ve Kapalı Halı Saha Zemini
  • Profesyonel Futbol Stadyumları
  • Tenis Kortu
  • Golf Sahası
  • Çok Amaçlı Spor Sahaları
  • Beyzbol Sahası
  • Rugby Sahası

Suni çimin sportif amaçlı kullanımı daha yaygın olan bir alandır. Çünkü suni çim üstün özellikleri ve kaliteli zemin yapısı sayesinde sporculara güvenle oynayabilecekleri bir saha zemini sunar. Sportif amaçlı suni çim hav boyları 60mm kadar olabilmektedir. Bu suni çimlerin profesyonel sahalarda kullanılması için FIFA 1 STAR ve FIFA 2 STAR testlerini geçmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra tenis kortu için kullanılacak olan suni çimlerde de ITF standartları karşılanmalıdır. (ITF – Uluslarası Tenis Federasyonu)

Futbol Sahası Suni Çimi Hav Boyları 30mm ile 60mm arasında
Tenis Kortu  Suni Çimi Hav Boyları 20mm ile 30mm arasında
Çok Amaçlı Sahalar İçin Suni Çim Hav Boyları 20mm ile 30mm arasında
Golf ve Rugby Sahası Suni Çim Hav Boyları 10mm ile 15mm arasında

 

Bu noktada suni çimin bu kadar farklı alanda kullanılmasını avantajlarının çok olduğuna bağlayabiliriz.

Buraya geçmeden önce sizlere suni çim ve doğal çim arasındaki farkları göstererek neden suni çim tercih edilmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz.

Suni Çim ve Doğal Çim Arasındaki Farklar

suni cim nedir (4)

Aşağıdaki tabloda neden suni çim yerine doğal çim tercih edilmelidir? Sorusunun cevabına ulaşacaksınız. Bu noktada belirtmeliyiz ki suni çim çevre dostu bir üründür ve doğaya zarar verecek malzemeler kullanılarak üretilmemektedir.

Suni Çim Doğal Çim
Kullanım ömrü en az 10 yıldır. Kullanım ömrü çok kısadır.
Soğuk hava koşullarına karşı üstün dayanıklılık gösterir. Soğuk hava koşullarına karşı dayanıklı değildir.
Zamanla rengi solmaz. UV ışınlarına karşı dayanıklıdır. Zamanla rengi solar. UV ışınlarına karşı dayanıklı değildir.
Estetik bir görünüme sahiptir. Zamanla estetik görünümünü kaybeder.
Kayganlığı azaltılmış zemindir. Kayganlık yüksektir.
Topun zıplama oranı her noktada aynıdır, mükemmeldir. Topun zıplama oranı her alanda farklıdır.
4 mevsim kullanılabilir. 4 mevsim kullanılamaz.
Bakım maliyeti oldukça düşüktür. Bakım maliyeti oldukça fazladır.
Temizliği çok kolaydır. Temizliği oldukça zordur.
Başlarda pahalı gibi gelse de uzun dönemde ticari işletmeler için yüksek karlılık bırakır. Başlarda ucuz gibi gelse de uzun dönemde ticari işletmeler için karlı bir yatırım değildir.
Farklı bir çok sektörde ve farklı dekoratif amaçlarda kullanılır. Kullanım alanı çok kısıtlıdır.
Farklı renklerde ve kalınlıklarda üretilebilir. Doğal çimde böyle bir imkan yoktur.
Kurulumu oldukça kolaydır. Kurulumu büyük zahmet ve emek ister.
Üst üste sürekli oyun oynama imkanı sunar. Kötü hava koşullarında bile oyun oynamak oldukça kolaydır. Sakatlanma riski düşüktür. Kötü hava koşullarında oyun oynama imkanı yoktur. Oynansa bile sakatlanma riski oldukça fazladır.
Sporcu performansını olumlu yönde etkiler. Sporcu performansını olumsuz yönde etkiler.
Sulama gerektirmez. (sadece çok sıcak havalarda zemini ıslatmak yeterlidir.) Sulama gerektirir.

 

İşte tabloda gördüğünüz gibi suni çimin faydaları ve avantajları doğal çim ile karşılaştırıldığı zaman oldukça yüksektir. Özellikle sportif amaçlı kullanılan suni çimlerde kötü hava koşullarına ve UV ışınlarına karşı dayanıklılık oldukça iyidir ki sporcuların sakatlanmasına ve saha zemininde kötü bir görünüm oluşturmasına izin vermez.

Bunun yanı sıra suni çim bakımı da oldukça kolaydır. Şimdi sizlere suni çim bakımı ile alakalı birkaç bilgi verelim.

Suni Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

suni cim nedir (2)suni cim nedir (5)

Suni çim bakımı doğal çim ile karşılaştırıldığı zaman oldukça kolaydır. Çünkü sürekli sulama ihtiyacı olmayan suni çimde tohum ekme ve uzayan çimleri kesme gibi bir durum söz konusu değildir. Ve toprak doğal bir zemine sahip olmadığı için bakteri ve böcek üretimi de yapmaz. Bu şartlar altında suni çim bakımı oldukça kolaydır. Aşağıda belirttiğimiz protokolleri uygulayarak suni çim bakımınızı kolayca yapabilirsiniz.

  1. Suni çim zemin granül eklenmesi: Suni çim zeminde saha zeminine daha dengeli durması için kurulum esnasında granül parçacıkları eklenir. Bu parçacıklar zamanla dağılır ve sahanın farklı alanlarına yayılır. Bu noktada yapılması gereken suni çim saha zemininin en fazla 6 ayda bir fırçalanması ve saha zeminine granül takviyesi yapılmasıdır.
  2. Çok sıcak havalarda suni çimin sulanması: Suni çim zemin sentetik ipliklerden oluştuğu için çok sıcak havalarda çim yaprakları yumuşayabilmektedir. Suni çimi serinletmek adına az miktarda su kullanımı ile suni çimleriniz sulamanız yeterli olacaktır.
  3. Zeminde biriken çöplerin toplanması: Oyun esnasında herhangi bir sakatlık yaşanmaması için suni çim saha zemininde biriken sigara izmariti, taş, yaprak gibi birikintileri temizleyiniz.

Evet suni çim bakımı işte bu kadar kolaydır. Nursan Spor olarak Türkiye’nin en iyi suni çim üreticisi ünvanına sahibiz. Suni çim üretimi, halı saha yapımıi ve suni çim bakımı gibi konularda hakkında aklınıza takılan sorular için web sitemizi inceleyebilir, spor sahası yaptırmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.

urunler

 

SENTETİK ÇİM



Doğal çimlerin bakım giderleri, sulama maliyetleri, harcanan zaman ve en önemlisi istenen sonuçların her zaman alınamaması gibi sebeplerden dolayı suni çim (sentetik çim) halıya talepte artmıştır.Bunların yanısıra mekana verdiği görsel güzellik ve kullanım kolaylığı bu tip ürünlerin ön plana çıkmasına sebep olmuştur.


Doğal çime alternatif olarak üretilen sentetik çim, top oynama şartlarını doğal çim zemindeki etkileşimlerin aynısını birebir vermesi amacıyla uygulanıyor ve piyasaya sunuluyor. Sentetik çimin amaçlarından biride, doğal çime yönelik olduğu için özellikler neredeyse aynıdır.Tüm dünyada FIFA turnuvalarının eleme maçları suni çim üzerinde yapılmaktadır.
Suni çim ile yapılmış bir sahayı, doğal çimle karşılaştırılğında çok daha ucuz olduğu görülür.Sahanın bakımına harcanan zamandan ve masraftan tasarruf edilmesinin yanı sıra, doğal çim sahalara göre suni çim halı sahalar çok daha fazla oyun süresi sağlar.Ayrıca tüm hava şartlarında doğal çimden daha çok performans göstermektedir.Suni çim halıların ömrü düzenli bakımla beraber yaklaşık 10 yıl gibi bir zamana ulaşır.
Sentetik çim doğal çime alternatif olarak üretilmiştir.Temel özellikleri olarak görünüm ve kullanım şartları açısından iki ürün birbirine eşdeğerdir.


Çok az bakım gerektiren, her türlü hava şartlarında doğal çimden çok daha iyi performans gösteren ve 10 yıla kadar ömrü olan saha hayal edin. Sentetik çim sahaların su geçirgenliği çok fazla olduğundan altyapısı iyi hazırlanmış sahalarda zeminde su birikmesi söz konusu değildir. Günün 24 saati ve yılın 365 günü kullanılabilen bir saha düşünün.


Ayrıca FIFA suni çimin faydalarını onaylamıştır ve şu anda tüm dünyada FIFA turnuvalarının eleme maçları suni çim üzerinde yapılmaktadır.
 

1- Hava Koşulları



Günümüzde küresel ısınma ile birlikte dünyanın bir çok bölgesi ekstrem hava koşulları görülmektedir. Aşırı yağış, kuraklık, soğuk ve sıcak ülkemizde ve dünyanın bir çok yerinde sıkça gündeme gelmektedir. Bu sebeplerden dolayı doğal çim sahaların bakımı çok zorlaşmıştır ve çoğu zaman spor yapmaya elverişli düzeyde olamamaktadır. Öte yandan sentetik çim – suni çim tüm hava ve coğrafi koşullarda ideal performans sergiler.
 

2- Maliyet



Sentetik çim sahalar yapılması için gerekli ilk yatırım maliyeti doğal çime göre daha yüksek olmasına rağmen sentetik çim halıların çok uzun yıllar değiştirmeye gerek kalmadan kullanılabilinmesi, doğal çim halılara göre nerdeyse hiç bir bakım maliyetinin olmaması ve uzun vadede doğal çime yapılacak harcamalar da da göz önünde bulundurulursa sentetik çim- suni çim halının toplam maliyeti doğal çime göre daha düşük olmaktadır.
Doğal çimle kaplı sahalarda günlük oynama süresinde kısıtlamalar olması bu limitlerin sentetik yüzeyli çim halı sahalarda olmaması nedeni ile de sentetik çim sağlayacağı gelir potansiyeli açısından doğal çime göre daha avantajlıdır.
 

3- Uzun Ömür



Yeni nesil sentetik çimler uzun yıllar süren kullanım ömrüne sahiptir. Bu süre doğal çime göre oldukça fazladır. Bu durum özellikle halı saha yatırımcıları için büyük avantaj teşkil etmektedir. Bir kere yaptıkları yatırımdan sonra yıllar boyunca bir daha yatırım yapmayacak olmaları toplam karlılıklarını doğal çime kıyasla ciddi oranda arttırmaktadır.

 



Ürünlerimiz Ve Hizmetlerimiz Hakkında Detaylı Bilgi Almak İçin Bize Ulaşın!